Édesanya néhány jó tanácsa

Az anyatej a babák legmegfelelőbb tápláléka, ezért a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt az első 6 hónap során. Ezt nagyon sokszor fogja hallani az anyuka.  Ezért jó tisztában lenni az alapokkal. A szoptatásról nem sok szó esik amikor kismamák vagyunk, pedig amikor megszületik a baba nincs annál fontosabb, hogy anyatejet kapjon. Ha túl sok a tej azért kell fejni, ha túl kevés, akkor pedig stimulálnunk kell a tejleadó reflexeket.

A fejésre mindenképpen szánjon elegendő időt, és találjon nyugalmas helyet, ahol nem zavarják. Ne siessen. Előkészületként néhány percig próbálja óvatosan masszírozni a melleket – egy meleg, nedves mosdókesztyű használata eleinte még hatásosabb lehet. Segíthet az is, ha a baba fényképe van előttünk.

Ne feledd, hogy mindannyian különbözünk. Ezért próbálkoznunk kell, és válasszd azt a módszert, amely Neked a leginkább beválik. Mielőtt hozzálátnál, sterilizáld a mellszívót. Ha a baba csak később kapja meg a tejet, akkor steril tárolóban tárold, amire jól olvashatóan írd fel a mennyiséget és a dátumot. A lefejt anyatejet a hűtőszekrény hátuljában 24 óráig, a mélyhűtőben pedig 3 hónapig tárolhatod. Sok anyukának az a tapasztalata, hogy ha miden reggeli szoptatás után elvégzi a fejést, akkor elegendő tartalékot termelhet ahhoz, hogy azt bármikor felhasználhassa. Az én személyes tapasztalatom, hogy minden szoptatás után érdemes kiüríteni azt a mellet amelyikből szoptatam. Így a tej termelés is beindult mire a babámnak is nagyobb mennyiségre volt szüksége. Nem kell meg ijedni, hogy ezt a végtelenségig kell csinálni. De az első időszakba tanácsos, amig a baba megerősödik.

Az anyatej a legmegfelelőbb táplálék az újszülöttek és a csecsemő számára. Az élet első 6 hónapjában a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, amely folytatódhat a szilárd ételek bevezetése alatt és után is.

A szoptatás ideje alatt a megfelelő táplálkozás rendkívül fontos Neked és a babának is. Legyen változatos és egészséges az étrend, és lehetőleg ne hagyunk ki étkezéseket! Ne fogyokurázunk!
Legjobb Fogyokúra a szoptatás!

A szoptatás és a cumisüveges táplálás együttes alkalmazása befolyásolhatja az anyatej mennyiségét.
Az én személyes véleményem, hogy mindent ki kell próbálnunk, mindent meg kell tennünk, ne adjátok fel! Ki kell tartani és sok türelemmel megoldodnak a problémák.

 

Adatvédelmi tájékoztató